Joomla fortune cookie
Elena Koycheva on Unsplash
Blog

De toekomst van Joomla?!

Geen zorgen! Joomla heeft als toolkit en webplatform een toekomst vol kansen! Bij Perfect Web Team geloven we in Joomla en zien we dat er een toekomst is voor Joomla. Misschien niet waar veel mensen nog hopen of verwachten dat die ligt.


Niet als concurrent van Squarespace, Wix, Weebly of WordPress, waarmee mogelijk voor het "makkelijke" type websites, met minder kosten iets acceptabels gemaakt kan worden. Joomla is niet de gemakkelijke oplossing voor alle type websites: Er zijn betere keuzes mogelijk, afhankelijk van het doel en de doelgroep. Waar ligt dan wél de toekomst voor Joomla?

Waarom Joomla?

Ja, laten we beginnen met het waarom. Volgens mij zijn er genoeg voorbeelden van mooie en complexe Joomla websites die live staan die hier al een antwoord op geven. Maar om hier toch een kort antwoord op te geven: Voor ons is Joomla de beste "toolkit" om onze klanten te helpen met hun websites en webapplicaties: https://www.joomla.org/core-features.html.

Dit betekent dus dat wij Joomla en alleen Joomla zullen blijven gebruiken zodat wij deze het beste kennen en kunnen helpen bij het verder verbeteren van Joomla. De meesten van ons team gebruiken Joomla al meer dan tien jaar, sommige zelfs sinds het begin in 2005!

De meesten van ons team gebruiken Joomla al meer dan tien jaar, sommige zelfs sinds het begin in 2005!

Joomla als "toolkit"

We begonnen met het bouwen van "makkelijke" websites voor onze sportclubs, verenigingen, buren, winkels in de buurt etcetera. Langzamerhand leerden we meer en meer en we specialiseerden ons. We gingen samenwerken en gingen grotere uitdagingen en complexere projecten aan.

De laatste jaren hebben we steeds meer voorbeelden gezien van Joomla dat wordt gebruikt voor geavanceerde webapplicaties en websites. Als marketing systemen, als interactieve gebruikersplatforms en zelfs als "SAAS" oplossing voor bedrijfsprocessen en diensten.

Enkele voorbeelden:

Npo3fm

Alle NPO radio sites

NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en FunX zijn gebouwd met Joomla. De websites laten live data zien van de radioshows, ze bieden podcasts, radiofragmenten, afspeellijsten en nog veel meer. Ook gebruiken ze koppelingen (API's) met diverse andere sytemen. Ze hebben iedere maand miljoenen unieke bezoekers.

Exact

Exact

Exact is de marktleider in financiële en bedrijfssoftware. Met 1.400 specialisten helpen ze meer dan 400.000 ondernemers en accountants met innovatieve softwareoplossingen. Zij gebruiken Joomla als platform voor hun websites.

Bij nul beginnen, het NIH-Syndroom

Vanuit technisch oogpunt, waarom zou enig webbouwer of programmeur Joomla gaan gebruiken? Ik beantwoord deze vraag graag met een wedervraag. Is het, in deze tijd, nog slim of efficïent om webapplicaties of een content management systeem vanaf nul te gaan bouwen? Waarom zou je geen bestaand en bewezen systeem gebruiken, met een uitgebreide bibliotheek en framework, en vanaf daar verder bouwen?

Het is beschikbaar als open source dus je kunt het lezen, je kunt er van leren en je kunt het kopieren, "overriden" en uitbreiden waar nodig. Is het niet goed genoeg? Je kunt het zelf verbeteren en het de wereld vertellen. Er is geen echte eigenaar van Joomla; alleen zij die bijdragen en samenwerken om Joomla te verbeteren hebben informele eigendomsrechten. Dat ben jij of zou jij kunnen zijn.

Het Joomla Project: Het delen van koek en kennis

En wat is het sterkste punt van Joomla? Sommige zullen zeggen "de internationale community" maar als je de sociale media volgt en de vele discussies daar dan zou ik willen zeggen dat dit ook een van de zwakke punten is. Nee, het sterkste punt van het project is "delen". Delen om anderen te helpen. Delen zonder daar een (financieel) voordeel voor terug te verwachten. Het delen van kennis, misschien wel het allerbelangrijkste. Maar ook het delen van koek (gebeurt veel op internationale conferenties, daarom is de stroopwafel zo populair overal ;-), het delen van relaties, gezamenlijke doelen, code, geschiedenis, roddels en natuurlijk, drank.

Dit delen zal het project wereldwijd in leven houden, wat er ook gebeurt. Mensen zullen blijven komen om te geven, te delen en zullen ook weer vertrekken en meenemen wat ze geleerd hebben. Wij zijn hoe dan ook dankbaar voor iedereen die bijdraagt en ooit heeft bijgedragen!

Conclusie

Geen zorgen! Zowel als een "Open Source kennis deel project" en als gereedschap voor professionele webbouwers en organisaties die een goed web platform nodig hebben, er is een toekomst vol kansen voor Joomla!